8. ΑΠΕ για τον τόπο ή τόπο για τις ΑΠΕ;

(ΑΠΕ = Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας)

Υπότιτλος:  "Ήλιε το φως σου δώσε μας, κι’ αέρα την πνοή σου, νερό δροσιά και δύναμη, και Γη τη θαλπωρή σου."

Το πρόγραμμα είναι μονοήμερο ή διήμερο και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, μαθητές Δ, Ε, ΣΤ τάξεων δημοτικού, μαθητές γυμνασίου, Λυκείου, ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και πολίτες. Σε συνεργασία με την οικοτουριστική μονάδα «Άσπρος Ποταμός» στον Μακρύ Γιαλό διερευνάται η δυνατότητα φιλοξενίας, με μικρή οικονομική συμβολή της ομάδας.

Πεδίο βιωματικής εκπαίδευσης: Α. Ποδηλατάδα γνωριμίας με την Ιεράπετρα , Β. Εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Αθερινόλακκο – Γούδουρα, Μακρύ Γιαλού, Γ. Αυτόνομη ενεργειακά οικοτουριστική μονάδα «Άσπρος Ποταμός», Μακρύ Γιαλός. Δ. Πάρκα Φωτοβολταϊκών σε Ανατολή Ιεράπετρας ή Μακρύ Γιαλού.

Πρόγραμμα αφιερωμένο στην κλιματική αλλαγή και την ενέργεια. Η αυξανόμενη παραγωγή Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2), δημιουργεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλάζει το κλίμα της Γης, προκαλεί λιώσιμο των πάγων. Στη χώρα μας και ποιο έντονα στην περιοχή της Νότιας Κρήτης, εμφανίζεται το φαινόμενο της ερημοποίησης. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα: Θα δουν από κοντά φωτοβολταϊκά πλαίσια και ανεμογεννήτριες, επισκεπτόμενοι το πάρκο των ΑΠΕ στο ΚΠΕ Ιεράπετρας- Νεάπολης, θα μάθουν πως παράγεται ενέργεια με ήπιο και αειφόρο τρόπο, χωρίς να μολύνεται το περιβάλλον. Θα προβληματιστούν, ωστόσο, με παιχνίδι ρόλων και για το αν θα πρέπει οι ΑΠΕ να εγκαθίστανται ασύδοτα και οπουδήποτε. Χρησιμοποιώντας τις ειδικές εκπαιδευτικές βαλίτσες των Φωτοβολταϊκών που διαθέτουμε στο ΚΠΕ και με σειρά εργαστηριακών ασκήσεων, θα πεισθούν για την πρακτική χρησιμότητα των ΑΠΕ. Θα μάθουν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, στο σπίτι και στο σχολείο. Θα ζήσουν για λίγες ώρες (αν το επιλέξουν) πως μπορεί είναι η λειτουργία και η διαβίωση σε μια ανεξάρτητη από διασύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο οικοτουριστική μονάδα. Θα μάθουν, επίσης, ότι πρέπει να χρησιμοποιούν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις, γιατί το αυτοκίνητο μολύνει το περιβάλλον. Θα κάνουν βόλτα με ποδήλατα του ΚΠΕ σε μια διαδρομή που περιέχει όλα τα ιστορικά μνημεία της πόλης. Θα εκπαιδευτούν οι συμμετέχοντες στην ανακύκλωση και τους τρόπους περιορισμού παραγωγής απορριμμάτων. Τεράστια ποσά ενέργειας χάνονται από τα «χρήσιμα – άχρηστα» που πετάμε στους σκουπιδότοπους. Θα παρακινήσουμε τους συμμετέχοντες να προτείνουν λύσεις και να καθορίσουν τη στάση τους ως αυριανοί ενεργοί πολίτες για το θέμα των ΑΠΕ.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.