8. «Η διατροφή του τόπου μας, διατροφή για τον τόπο μας» (Νέο Πρόγραμμα)

«Η διατροφή του τόπου μας, διατροφή για τον τόπο μας» (Νέο Πρόγραμμα)

Η διατροφή στη ζωή του ανθρώπου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες στη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Οι αρχαίοι Έλληνες από πολύ νωρίς , είχαν αντιληφθεί τη σημασία της και γι?αυτό την είχαν εντάξει σε μια γενικότερη φιλοσοφία και στάση ζωής.

Σήμερα, είναι ευρέως γνωστό ότι η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έχει ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στην πρόληψη ασθενειών όσο και στη διαφύλαξη της υγείας. Πέρα όμως από τα οφέλη που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό είναι ιδιαίτερα φιλική προς το περιβάλλον, αφού η τήρηση αυτής της διατροφής θα μπορούσε αποδεδειγμένα να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, την κατανάλωση ενέργειας και νερού.

Το  πρόγραμμα είναι υποστηρικτικό του υπο ίδρυση περιφερειακού θεματικού δικτύου «Διατροφή, υγεία & περιβάλλον» είναι μονοήμερο, ή διήμερο  και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, ΙΕΚ, ΣΔΕ.

 

Οι βασικοί σκοποί και στόχοι του Προγράμματος είναι η εκπαίδευση μικρών και μεγάλων σε θέματα διατροφικών επιλογών αλλά και η σχέση αυτού με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Τα παιδιά να αντιληφθούν την αξία της μεσογειακής διατροφής και να γνωρίσουν την έννοια του οικολογικού αποτυπώματος στην διατροφή.

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ για ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ:  Σε  ΟΛΑ τα προγράμματα προσφέρεται υγιεινό βιολογικό δεκατιανό  στο πλαίσιο  του  συντονισμού από το δικό μας ΚΠΕ του περιφερειακού δικτύου «Διατροφή περιβάλλον & Υγεία» αλλά και της  συμμετοχής στο δίκτυο παραδοσιακών προιόντων του ΚΠΕ Κρεστένων.  Σύντομη παρουσίαση για τα οφέλη της κρητικής διατροφής αλλά του περιβαλλοντικού αποτυπώματος  της διατροφής  εμπεριέχεται σε όλα τα προγράμματα του ΚΠΕ Ιεράπετρας Νεάπολης στα πλαίσια της αειφόρου εκπαίδευσης. Οι συμμετέχοντες στα προγράμματα του ΚΠΕ Ιεράπετρας ? Νεάπολης θα δουν εκπαιδευτικό υλικό, θα συζητήσουν και θα γνωρίσουν τη Μεσογειακή διατροφή, τα βιολογικά προιόντα, την αξία τους τη διασύνδεση τους με την ποιότητα και εντοπιότητα των πρώτων υλών, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα,τη βιοποικιλότητα, το περιβάλλον, την εποχικότητα, την υγιεινή διαβίωση.  Σκοπός μας είναι η διεύρυνση και ενδυνάμωση των απαραίτητων γνώσεων, δεξιοτήτων και αξιών των μελών των περιβαλλοντικών ομάδων (εκπαιδευτικών και μαθητών) – αλλά και ευρύτερα των μελών των τοπικών κοινωνιών – για την προώθηση και ανάπτυξη της παραγωγής και κατανάλωσης, μέσω αειφορικών πρακτικών, των τοπικών προϊόντων. Η ανάδειξη, επίσης, του ρόλου τους στην αειφορία των τοπικών κοινωνιών, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των μελών τους καθώς και στη μείωση του οικολογικού και ενεργειακού αποτυπώματος. Στο δεκατιανό μας προσφέρουμε κρητικό ντάκο. Το κολατσιό των προγόνων μας με μεγάλη θρεπτική και βιολογική αξία αλλά και  με μικρό οικολογικό αποτύπωμα.